skip to Main Content

Tropische kamerplanten in huis

Ben jij op zoek naar een originele groene toevoeging in je huis? Of wil je een zekere ruimte in je woning een echte blikvanger bezorgen? Dan is de tropische kamerplant echt iets voor jou! Naast dat een kamerplant uit een tropisch oord een bijzondere uitstraling heeft, zorgen tropische kamerplanten ook nog eens voor een tropische en exotische sfeer in elke ruimte. Zo hoef je straks geen prijzige vliegtickets meer te kopen of vakantiedagen op te nemen om te genieten van tropische sferen. Die tropische sfeer heb je dan namelijk standaard in huis. Lees hier alles over tropische kamerplanten.

Populaire tropische kamerplanten

Origine tropische kamerplant

Alle tropische (kamer)planten komen uit de tropische gebieden van onze planeet. Dit zijn gebieden die standaard in de buurt van de evenaar liggen. De landen die daarbij horen hebben standaard een warm klimaat en het hele jaar door relatief hoge temperaturen. Tropische kamerplanten komen dan ook oorspronkelijk uit de regenwouden, moerassen en savannes van bijvoorbeeld de Amazonebekken, Zuidoost-Azië, Afrikaanse regenwouden, tropische eilanden, Midden-Amerika en het Caribisch gebied. Door de populariteit is de tropische kamerplant vandaag de dag ook in niet-tropische landen te vinden. Daar wordt hij gekweekt in kassen en tuinen.

Waar in huis plaatsen?

De tropische kamerplant is het oorspronkelijk gewend om veel licht te krijgen doordat de zon veel schijnt in tropische landen en oorden. Doordat de tropen in veel gevallen veel bebossing hebben, krijgen veel tropische planten indirect zonlicht. Voor de gemiddelde tropische kamerplant is direct zonlicht dan ook te veel van het goede. Hun bladeren zullen dan ook snel verbranden in dit geval. Je zet je tropische kamerplant dan ook het beste op een plek met wat schaduw. Worden de bladeren donker en komen er geen nieuwe meer bij? Dan heb je je tropische kamerplant op een té donkere plek staan. Zijn de bladeren flets en verdwijnen de bladtekeningen? Dan krijgt de plant te veel licht. Zet je tropische kamerplant tot slot niet vlak bij een verwarming, de droge lucht zal de plant zeker niet waarderen.

Uitzonderingen

Zoals met veel zaken in het leven, zijn er uitzonderingen op de hierboven omschreven lichtregel voor tropische kamerplanten. Zo zet je de Calathea Triostar bijvoorbeeld wel het beste op een plekje in de volle schaduw. Perfect dus voor als je in je woning wat donkere hoekjes hebt. Daarnaast zijn er ook tropische kamerplanten die juist weer veel direct zonlicht willen. Denk hierbij aan de Areca Palm. Koop deze in de winter zodat hij langzaam kan wennen aan het groeiende aantal zonuren naar de zomer toe. Let er ook op dat een tropische kamerplant in de schaduw vaak meer water nodig heeft dan een tropische kamerplant in de zon.

Tropische kamerplant water geven

Elke tropische kamerplant heeft zijn eigen hoeveelheid water nodig. Onthoudt wel dat tropische kamerplanten van origine uit een omgeving komen waar het op bepaalde tijden in het jaar veel regent. Alle tropische planten hebben in de lente en in de zomer minstens 1 keer per week water nodig. Sommige soorten hebben in deze tijd zelfs 3 tot 4 keer per week water nodig. In de herfst en de winter zullen ze minder water nodig hebben, omdat ze zich dan standaard minder ontwikkelen. Wel moeten tropische kamerplanten standaard een licht vochtige ondergrond hebben. Je geeft je tropische kamerplant het beste iets vaker weinig water dan in één keer heel veel water. Veel tropische planten zijn gevoelig voor wortelrot. Zorg er dus voor dat er niet standaard een laagje water in de bodem achterblijft. Hou je tropische kamerplant dus goed in de gaten, vooral de eerste paar weken dat je hem in huis hebt. Zo zie je vanzelf wat hij nodig heeft.

Verpotten

Hoe je het verpotten van een tropische kamerplant het beste aanpakt, hangt af van de groei en vooruitgang van de plant in je kamer. Over het algemeen is het aan te bevelen om je tropische plant eens in de twee jaar te verpotten. We raden aan om dit te doen tijdens het voorjaar, omdat eventuele beschadigde wortels dan de kans krijgen om zich te herstellen tijdens het komende groeiseizoen. Bij het verpotten is het ook raadzaam om een pot te kiezen die ongeveer 20% groter is in diameter dan de vorige pot, zodat de plant voldoende ruimte heeft om goed te groeien. Als je een hoge pot of bak gebruikt, wordt het aanbevolen om een binnenhoes te gebruiken. Deze hoes voorkomt dat het water onder in de pot stagneert en uiteindelijk wortelrot veroorzaakt, zoals we eerder al hebben vermeld.

Verrijk je woning met een tropische kamerplant

Met tropische kamerplanten zorg je dus voor een prachtige toevoeging aan je interieur, je huis en daarmee je leven. Tropische planten hebben daarbij niet per se veel onderhoud nodig. Vooral als je weet welke je hebt en waar je deze moet plaatsen in huis. Zorg er dus voor dat je je goed verdiept in welke tropische planten er allemaal zijn en welke verzorging ze nodig hebben. Zo ben jij straks de trotse bezitter van een echte tropische kamerplant die lang meegaat en waar je dus lang plezier van zult hebben.

Back To Top