skip to Main Content
Hoeveel Zuurstof Produceert Een Kamerplant

Hoeveel zuurstof produceert een kamerplant?

De verbazingwekkende zuurstofproductie van kamerplanten

Kamerplanten zijn meer dan alleen decoratieve elementen die een vleugje groen aan onze huizen toevoegen. Ze vervullen ook een cruciale rol in het verbeteren van de luchtkwaliteit en het verrijken van onze leefomgeving door zuurstof te produceren. Maar hoeveel zuurstof produceert een kamerplant eigenlijk? En hoe werkt dit precies? Daarover lees je meer op Welkeplant.nl!

Welke kamerplant geeft de meeste zuurstof?

Hoeveel zuurstof een kamerplant produceert, hangt af van de soort plant. De hoogste zuurstofproductie is te vinden bij de zogeheten C4-planten in de tropen. De cellen van deze C4-planten concentreren CO2 uit de lucht en daarom verliezen ze minder water door de warmte.

Hoeveel planten voor zuurstof 1 persoon?

Kamerplanten produceren doorgaans ongeveer 5 tot 10 milliliter zuurstof per uur per kubieke voet lucht. Laten we voor het gemak aannemen dat een kamerplant gemiddeld 7,5 milliliter zuurstof per uur per kubieke voet lucht produceert. Een persoon heeft gemiddeld 22.000 milliliter zuurstof per uur nodig.

Stel dat een gemiddelde kamerplant ongeveer 3 kubieke voet lucht kan zuiveren. Om 22.000 milliliter zuurstof per uur te produceren, hebben we dan 22.000 / 7,5 = 2.933 kubieke voet lucht nodig.

Dus om de zuurstofbehoefte van één persoon te vervullen, hebben we ongeveer 2.933 / 3 = 978 kamerplanten van gemiddelde grootte nodig.

Hoeveel CO2 nemen kamerplanten op?

Planten vormen zuurstof (O) van kooldioxide (CO2), zonlicht en water. Dit proces wordt ook wel fotosynthese genoemd. Om één O2-molecuul en één CO2-molecuul te produceren, moet een plant zo’n 10 lichtfotonen uit het zonlicht halen. En dat terwijl planten over het algemeen nog geen procent van al het zonlicht dat op hun bladeren valt benutten. Alleen zeer effectieve planten weten de 3% te halen. Wil je de fotosyntheseratio van een kamerplant meten? Dat doe je door de O2-producten of CO2-opname te meten. Dit is geen eenvoudige methode, want een plant heeft verschillende respiratieprocessen die O2 verbruiken en CO2 vrijgeven en die moeten afgetrokken worden van de plantengasrekening.

Hoeveel planten om lucht te zuiveren?

Wil je de lucht zuiveren met behulp van kamerplanten? En vraag je je af hoeveel kamerplanten hiervoor nodig zijn? Er is geen eenduidig antwoord op de vraag hoeveel planten je precies nodig hebt om de lucht in een ruimte te zuiveren, omdat dit afhangt van verschillende factoren. Denk aan het type plant, de grootte van de ruimte en het aantal planten per vierkante meter. Het is belangrijk op te merken dat kamerplanten een positieve bijdrage kunnen leveren aan de luchtkwaliteit, maar dat ze niet als enige oplossing moeten worden beschouwd. Het is ook belangrijk om andere maatregelen te nemen, zoals regelmatig ventileren en het vermijden van bronnen van luchtverontreiniging, voor een optimale luchtkwaliteit.

Back To Top